Onze diensten

Adem- en ontspanningstherapie

Adem- en ontspanningstherapie (methode Dixhoorn) is gericht op het verbeteren van de ademcoördinatie. Hiervoor worden verschillende oefeningen gebruikt waarbij ook lichaamsbewegingen gebruikt worden die het ademen vergemakkelijken. De oefeningen kunnen thuis worden uitgevoerd om een optimaal en blijvend resultaat te verkrijgen.

Door de ademcoördinatie te verbeteren wordt het ademen meer ontspannen en efficiënt en voelt het vrijer en ruimer. Het kan een gevoel geven dat het ademen meer vanzelf gaat en minder benauwd voelt. De ademfrequentie wordt veelal langzamer. Daarnaast ontstaat er ook een algemene (lichamelijke) ontspanning en stressreductie. Zo verminderen bijvoorbeeld de hartslag, bloeddruk en teveel aan spieractiviteit. Het lichaamsgevoel wordt juist vergroot.

Ademtherapie kan worden toegepast bij verschillende aandoeningen zoals long- en hartproblemen. Maar ook bij lichamelijke klachten zoals rug- en nekklachten en chronische pijn waarbij stress en/of lichamelijke overbelasting een rol spelen. Ook kan ademtherapie worden toegepast bij spanning gerelateerde problemen zoals hyperventilatie, spierspanningshoofdpijn, (lichamelijke) vermoeidheid en bij psychische problemen zoals angst- en paniekstoornissen.


Binnen onze praktijk zijn Wim en Erik gespecialiseerd in Adem- en ontspanningstherapie.