Onze diensten

Lymf- en oedeemtherapie

Lymf- en oedeemtherapie houdt zich bezig met de behandeling van patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij mensen met (borst)kanker, mensen die een borstoperatie hebben ondergaan of mensen met littekens of lymfoedeem als gevolg van bestraling, chemotherapie, een operatieve ingreep of een ongeval.

De therapie probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefeningen, waarbij de spieren worden aangespannen om het vocht af te voeren via de lymfe- en bloedbanen in het lichaam. Ook wordt gebruik gemaakt van manuele lymfdrainage, een specifieke massagetechniek om vocht te verplaatsen naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kunnen bandages, tape en therapeutische kousen worden gebruikt om vochtophoping tegen te gaan.

De gekozen behandeling en de uiteindelijke behandeleffecten zijn afhankelijk van de ernst, oorzaak en duur van het oedeem. Het uitvoeren en voortzetten van de oefeningen en blijven opvolgen van de adviezen speelt een belangrijke rol in het behandeleffect.


Binnen onze praktijk is Wim gespecialiseerd in Lymf- en oedeemtherapie.