Onze diensten

Dry Needling

Dry Needling is een behandelmethode, waarbij de fysiotherapeut de aangedane spier(en) aanprikt, waardoor deze snel en langdurig ontspannen.
Bij dit aanprikken wordt gebruik van eenzelfde type naald als bij acupunctuur en er wordt geen vloeistof ingespoten. Vanwege dit laatste feit wordt dan ook de naam Dry (droge) Needling gebruikt.

Tijdens het onderzoek wordt gebruik gemaakt van de gegevens uit het voorafgaande gesprek waar de pijnzone zich bevindt en wordt gezocht naar de zogenaamde 'triggerpoints' in de spier. Deze triggerpoints zijn lokale verhardingen en worden daarom ook wel 'spierknopen' genoemd. De triggerpoints zijn altijd extra gevoelig bij aanraking en veroorzaken hierbij dikwijls de kenmerkende uitstraling in een bijbehorende pijnzone.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • Pijn en stijfheid lokaal in de spier en ook pijn 'op afstand'
  • Bewegingsbeperkingen in de bijbehorende gewrichten
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
  • Pijn ontwijkend gedrag; er wordt anders bewogen

Triggerpoints kunnen acuut ontstaan door bijvoorbeeld letsel, maar daarnaast komt het vaak voor dat langdurig, eenzijdig gebruik zorgt voor het ontstaan hiervan. Hierbij valt te denken aan werkomstandigheden (onder andere computergebruik) of sport.
Ook psychologische omstandigheden zoals langdurige stress en depressie kunnen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van triggerpoints. Met name in het hoofd/hals gebied treedt dit regelmatig op, met vaak bijkomende klachten zoals het optreden van hoofdpijn.


Binnen onze praktijk zijn MartinWim en Yvonne gespecialiseerd in Dry Needling.